AMALAN KHURAFAT DALAM MASYARAKAT MELAYU.

Biar Mati Anak? Jangan Mati Adat!… Berikut adalah di antara amalan-amalan yang masih di per-adatkan oleh sesetengah pihak tanpa mengira nas-nas dan hukum syarak.

Biar Mati Anak Jangan Mati Adat

Budaya Dunia

1. Majlis bersanding; apabila ada majlis perkahwinan dengan upacara persandingan yang seolah-olah satukewajipan, sedangkan persandingan itu merupakan adat Hindu yang mengagung-agungkanDewa Rama dan Dewi Sita.

2. Kenduri kerana kematian; Begitu juga apabila ada sesuatu kematian, Continue reading

Cara-cara & Perkara Sunat dalam Menyambut Bayi Mengikut Islam

Cara-cara & Perkara Sunat dalam Menyambut Bayi Mengikut Islam

Artikel yang dipetik daripada buku Panduan Menyambut Kelahiran Bayi Oleh Ja’far Al- Mathari Bin Abdul Rahman, Jasmin Enterprise. Beberapa perkara telah disyariatkan oleh Islam ketika menyambut bayi diantaranya:

Disunatkan mengucapkan tahniah Orang-orang Islam adalah digalakkan supaya bersegera mengucapkan tahniah kepada saudaranya atau sahabat-handainya yang baharu sahaja menerima cahaya mata. Amalan ini disuruh kerana menghibur saudaranya selain itu amalan ini dapat mengeratkan silaturrahim sesama Muslim. Sekiranya seseorang itu tidak sempat untuk mengucapkan tahniah adalah digalakkan untuk mendoakan kesahteraan kepada saudaranya dan anak yang baharu dilahirkan oleh isterinya.

Antara doanya ialah: “ Semoga Allah memberkati kurnianNya, syukurilah atas pemberian ini, penuhilah keperluannya dan rezekikanlah masa hadapannya Kemudian apabila doa ini diucapkan maka disunatkan pula kita menyahutnya dengan ucapan “ Mudah-mudahan engkau juga diberkati Allah serta dilimpahi keberkatan ke atas engkau.

Disunatkan azan dan Iqamah Rasulullah SAW sabdanya Continue reading

KUNCI GEDUNG KHAZANAH LANGIT DAN BUMI

” Jika kamu hitung nikmat Allah, tidaklah dapat kamu menghitungnya ”

(Al-Quran : Ibrahim ; 14:34)

Meskipun ada beribu-ribu doa, bacaan dan amalan oleh orang-orang Sufi, namun ada beberapa formula yang tertentu yang lebih darjat dan manfaatnya, seperti yang dikemukakan disini, yang digelar “Maqalad as-Samawi wal-Ard” yang bererti “Kunci Pembuka Khazanah Langit dan Bumi”. Meskipun khas untuk menyembuhkan penyakit – mengelakkan penyakit pada sehari bacaan itu diamalkan – faedah dari sebutan itu bukan terhad kepada penyakit badan sahaja tetapi juga penyakit yang lain, seperti tersebut dalam hadith.

Adalah dikhabarkan bahawa Uthman ibn Afan r.a. telah meminta penjelasan lanjut tentang firman Allah berkaitan dengan Kunci Pembuka Khazanah langit dan bumi ( yang tersebut beberapa kali dalam al-Quran), Nabi Muhammad s.a.w berkata kepadanya : ” Kamu bertanya kepada saya , yang orang lain belum bertanya, kunci pembuka khazanah Langit dan Bumi itu adalah sebagai berikut:- Continue reading

Jalan Jalan Cari Makan: Steamboat

Seketika lepas hujan reda, terasa nak layan steamboat plak. 2 minggu lepas ada ternampak banner ; restoran baru bukak kat area Masai, Pasir Gudang, Johor. Ok gak tu, tak jauh sangatlah kalau nak pegi malam2 cenggini. Restoran ni dekat area Kip Mart, kalau yang x familiar sangat dengan Masai ni pun aku rasa memang boleh jumpalah tempat ni.

Continue reading

Nikon D90: Nikonian Gadget

Nikon D90, SLR kegemaran dek kerana fungsi dalamannya yang memberikan kepuasan total. D90 juga merupakan pesaing yang tiada tolok banding dalam pentas dunia DSLR.

Kenapa Nikon D90???;

  • 12.9 megapixel DX-format CMOS sensor
  • 3.0-inch 920,000 pixel (VGA x 3 colors) TFT-LCD
  • Live View dengan contrast-detect AF, face detection
  • Image sensor cleaning
  • Mod movie
  • IS0 200-3200
  • 4.5fps (frames per second)
  • Enjin pemprosessan imej EXPEED

Credit to Nikon.