Ride to Fraser Hills ~ Mother’s Day (Preview version)

Indah nya ciptaan tuhan

Dua ‘Roda’

Roda-Roda ke Fraser

Masjid Fraser

Fraser’s clock tower

Taking-off…

Advertisements

Ride 3.0 vs Bersih 3.0 – part II

Susulan dari posting Ride 3.0 vs Bersih 3.0 di sini.

Setelah menikmati udara segar di pesisir tasik kat tengah hutan nie, sambil tu jadi batu loncatan utk geng2 penghisap tegar. Bagi yang minat mancing pun boleh terjah kat tasik nie. Kat bawah sinun tu ada 3 pemancing tegar sedang mengumpan.

Brader pancing – Setenang air di kali…

Ride lepas nie akan melalui corner di segenap sudut; so, lepas nie dah takder gambo on-the-bike, bahaya ooo… kasi simpan ini camera dulu. Next persinggahan kat kedai makan di simpang Kg Poum, daerah Jelebu. Let’sss. mengasah,,

Ter’capture masa nak simpan camera dalam bag. Ok jugak view nie 🙂

Okay dah sampai dah; masa untuk mengeteh sambil rehat seketika bersama “Kit Kat”. Masa cornering tadi terserempak dengan sebijik kereta jew, meaning to say, tak bahaya sangatlah untuk yg nak melayan corner.

Namun demikian, Aku tetap maintain dengan gaya kayuhan easy ride, sempat jugak dapat view Red CBR600rr overtake masa tengah layan lap, belasah lah bro, janji knows your limit… 🙂 (Aku memang tak brani, takuttttt…).

Dah sampai kat food court “stesen E”

Gerai makan Kg Poum, Owner kedai memey peramah, siap instruct jalan dan bercerita pasal kampung POUM.

100 Plus; mau kasi tambah vroomm.
GPS sentiasa di sisi untuk ke jalan yang LURUS.

Rider Legend (T-shirt pun title Legend broo..)

Xj6 : Corner pancung angin.
Sedang pancung nasik goreng hujan panas + ayam dara.

Ada plak team basikal mendaki sampai kesini.

Team “Mat Saleh” dengan basikal lagi sampai awal.
Team kitorang nie memang ride santai jew..

Wokey, time to tayar golek ke Karak thru Simpang Durian.

Geng berbasikal tengah layan leper, berpeluh peluh aku tengok diorang, uisshh gagah betui.

Perjalanan kat sini meredah felda, kiri kanan pemandangan kelapa sawit dan kekadang merentasi kawasan perkampungan. Dah tak banyak cornering;

Petronas Simpang Durian, kasi buang apa yang patut dan kasi minum kuda besi.

Ride santai, ada yg dah bukak wisor; kawasan perkampungan Karak.

Medan Selera Karak, Kat sini last point stop. Minum tengahari dulu sebelum balik.

Harini tak der lah sibuk sangat kat pekan Karak nie. Ada jugak 2-3 team big bike yang pon-pon.., entah dari mana lah diorang tu yerr. Kedai yang kitorang lepak nie bersebelahan traffic light; Restoran Mamak Najath.

Pekena eiskrim pun best gak nie, jom…

“Best aa.. ride arini, tak der ujan” dialog diorang berdua nie agaknya kot…

Okey dah pukul 12:28pm, lepas nie akan balik ke rumah memasing.

  • Abam Legend (Alif) akan exit menuju ke Bentong, balik juper mak abah.
  • XJ6 – Bruce Lee exit lepas Tol Gombak
  • Aku & Bro Syamim (CBR6rat) towards DUKE – NKVE; Shah Alam .

OKey let’s on the bike, save ride bro.

On the bike, ready to go for “Karak Highway”

Dan inilah ringkasan untuk ride harini.

Clock Total mileage + 282.8 km, with safe ride. Sampai rumah kul 1.28pm

dan…

Hasil asahan tayar….
Memey penggunaan tayar yang optimum, tak rugilah bayar beli tayar mahal2

End with happy ending…

Semoga ketemu lagi, Adiosss.. Wassalam.

Ride: Ride to Cameron Highland with KBCfb part II

Posting nie susulan dari part I –Ride to Cameron part I.

Corner punya corner punya corner dah sapai di Tanah Rata. Report kejap kat Balai Polis sambil bergambo; So, next station kitorang akan berlaga tayar dengan Team dari Kota Bharu kat Stesen Petronas Brinchang.

Balai Tanah Rata

13.38 Berjabat mesra di Kedai Mesra Brinchang sambil chit-chat dialek Klatey. “Day More Dog See Knee La-More Doh Cow??”. Hehehee.  (sesapa yang nak translate boleh refer sini)

Hmmm masa pun da time, perut pun dah berdendang-dendang. Acara seterusnya adalah pemanas badan dengan, Jom makan….

Let's ride to Tea BOH farm, walopon dalam gerimis tetap di redah.
Tq to Abg Jenal bawak kitorang kesini.

16:08 Next destination ramai2 kitorang konvoi menuju kejayaan ke masjid untuk memenuhi keawajipan sebagai insan menumpang d’dunia fana. Masjid sini terjaga rapi, bersih. Parkingnya pun memey luas.

Masjid; Kasi makan makanan rohani plak. (Masa kat sini lah ada Earth Quake kat negara jiran)

16:58 Dah hampir sejam kat sini. So, selesai lah sudah sesi beramas mesra dan bergambo, sambil ada yg memandikan jentera, as usual abg Taiko taruk lube oil kat rantai; keselamatan mechanical amat di utamakan. Lepas ni destinasi akan berpecah dua kumpulan thru Simpang Pulai (KL Team) & Gua Musang (KB Team). Semoga pertemuan singkat akan menjalinkan ukhuwah yg kukuh dan semoga berjumpa lagi di lain rancangan. Nice ride, everybody sporting. Thumbs up & big clap to U’ all.

Untuk memenuhi syarat-syarat riding; Next station tak lain tak bukan ke kedai Staw-berrey, (sebut betul-betul ala2 lidah omputeh mat salleh.).

21:08 And hentian paling last but not least, RR sungai Buloh; Acara rehatkan badan setelah melayan Highway Plus yang panjang sambil soru merangkap diner dongan Nasi Lomak singgit duo posen (Diperkenalkan oleh Lady Bikers).

R&R Sg Buluh; Last station before we all dispersed and enjoy dinner with Nasi Lomak 1.0.

Tamat sudah sesi konvoi seharian sempena pertabalan Yg Di Pertuan Agong ke 14. Sehingga berjumpa lagi di lain ride. KBCfb “We care..”