Jualan Amal (Jacket alpinestars & Knee Pad)

Jeng jeng jengg…

Uish.. dah memang lamo beno x meng’hupdate, naik sawang betui dah laman sesawang nie.

Straight to da point, sempena persaraan “eden” dalam arena 2 roda ni, ada bebarang yang nak di “Let-go kan”; hmmm… sambil mgemas n packing nak pindah rumah.. :0…

Semangat naik Rumah Baru.. yuhuuuu.

Jacket alpinestar;

Jacket alpinestar;

Jacket alpinestars; Size M; Available 2 unit; Harga satu RM 110.00 (Nego halus..); Promosi beli 2 RM180; Condition (Yg Merah tu 7/10, Yg Hitam 9/10).

Knee Pad Scoyco

Knee Pad Scoyco

Knee Pad Scoyco; Free Size; Condition 8/10.

Cam biasa, boleh di whatApp ke 0133917271, Peace yowww..

Salam.

Advertisements

PTPTN 20% vs 4% caj perkhidmatan

Salam,

Terpanggil plak nak buat entri nie selepas pembentangan Bajet 2013, Sebagai peminjam yg tak bayar x habes bayar lagi aku amat bersyukur lah dengan pengumuman tu. Insyaallah aku akan habiskan baki pinjaman tu dalam masa se’taun nie.

Dalam ucapannya ketika membentangkan Belanjawan 2013 di Dewan Rakyat hari ini, Najib berkata diskaun berkenaan sah untuk tempoh bermula 1 Oktober 2012 sehingga 30 September 2013.

Yang di gembar gemburkan dulu pun pasal caj perkhidmatan 1% – 4% tu. So, dari segi perkiraan, dah tak jadi mcm along lah, malah bayaran pun akan lagi berkurangan dari jumlah pinjaman.

 

PTPTN 20% diskaun

Hapus PTPTN ?

“Kita tahu tuan yang dipertua, ada pihak mencadangkan supaya hutang keseluruhan hutang PTPTN dimansuh.

“Ini adalah satu perbuatan tidak bertanggungjawab kerana jika dimansuhkan, siapa yang akan menanggung lebih RM30 bilion hutang PTPTN?

“Bukankah yang akan terbeban adalah rakyat Malaysia?,” katanya lagi.

Ya allah jangan lah engkau pesongkan kami setelah engkau memberi petunjuk. Engkau yang maha pemurah lagi maha mengasihani.

 

RIDE : RIDE 3.0 vs Bersih 3.0; April 28, 2012.

RIDE 3.0 vs Bersih 3.0; April 28, 2012.

Salam dan selamat ber’blog walking’. Posting nie munkin dah terlewat sikit namun masih terasa kehangatan bahang gara-gara demo jalanan Bersih 3.0. Hmmmm.. artikel nie aku cuba sedaya upaya untuk tidak mencampuradukkan dengan isu politik. Perghh.. ayat skema la plak.

Okeyy let’s citer pasal ride.

Bermula dari TTS ngan colleague’s opis, kitorang bercadang nak gie buat acara asah tayar; Layan corner kat Kg Titi. Cheras > Hulu Langat > Jelebu > Kg Titi > Karak > Balik umah memasing. Clock total mileages = 282.8km.

Riding map – Ride 3.0 vs Bersih 3.0

Cam biasa pepagi kasi sarap dulu, Cereal + milo ‘0’ suam. 1st RV kat Petronas Kesas highway, bertentangan dengan Pusat Servis Proton. Aku sampai sini kul 08:08am, elok jew Bro CBR merah melambai-lambai. Hohoooo.. .ini betui-betui mau asah tayor nie. Okay bro, let’s go to next destination, karang mengamuk plak diorang kat cheras tu.

Bro Syam dengan CBR merah RR

Kitorang teruskan perjalanan ke Plaza Phoenix thru Kesas highway. (Point C); 08:28am Abam Aliff dah lame nunggu katernya “ Dah la sowang-sowang kat sini, si XJ6 black lum muncul2 lagi nie”.

Petronas Cheras Kajang (Point C). Bro Aliff pepagi dah sampai, anak sapa nie.. baguih sungguh. Masih single lagi nie,,

“Sorry bro, aku bangun lambat la pagi tadi” – XJ6 Black merangkap leader tuk ride nie

Bergambor jap sebelum menayar golekkan ke Ulu Langat,

Banyak pulak keta hari nie, tapi kira okaylah cuaca cun melecun, tak menganggu konsentrasi riding.

Heavy traffic along Ulu Langat, – Motor tonggek siap letak tangan kat atas lutut.. 🙂

Indah nya ciptaan tuhan; ketenangan inilah yg di cari, suasana pemandangan bukit bukau dan tasik, sejuk mata memandang.

Latar belakang tasik (Tapi tiang letrik tu x sempat nak alih; kena repeat ride nie)

Masok gambo se-round..

On the bike, get ready to go… continuee for another CoRneR,, (@ point D)

– Continuee….

Ride: Pemasangan BM Horn & Running Light

Salam pembuka bicara, berat rasanya nak buat posting kali nie. Tapi memandangkan aku rasa ada baiknya jugak share benda yg pahit tuk di telan.

Berbalik kita pada tajuk asal, walopon ber “tagging” Ride, tak der kena mengena dengan ride poon, cuma berkesahkan Kuda Besi Kuning, Cik Versys CKD 650.

Awal april 2012 aritu (Dah tak nak ingat tarikh tu..) aku bercadang nak buat circuit running light kat Kuda besiku. “running light” ke empat-empat lampu signal akan menyala secara serentak namun tidak menggangu masa kita switch-on lampu signal masa nak membelok. Betul ke aku xplain nie, kalo x paham jugak cuba search kat Wikipedia, kot kot ada kat situ @ korang buleh tanya kat mat-mat scooter, dorang mesti tau nyer pasal lampu-lampu meriah ni.

Aku nak pasang mende nie pun sebab safety, kekadang balik kejer malam boleh lah meng”alert”kan pemandu-pemandu lain. Selepas riki line ngan kekawan, ada satu kedai kat Jalan Pudu, KL. Lupa plak nama kedai, (kat area roundabout). So, lepas balik kejer pegi tanya tokey kedai tu, dia offer RM 170 (Running light + BM Horn), tapi masa tu dah kul 8.30pm, kedai pun dah nak close; balik dululah.

Tanya punya tanya, ada kedai kat Shah Alam yg boleh buat wiring Running-Lite; Maju Motor, Sec 16, Shah Alam. Lagi dokat ngan umah nie. So, apalagi try usha tengok; Tokey kedai tu offer RM 180, emmmm.. ok lah tu kot, kalo nak ke KL x berbaloi kot. Masa dealing tu tokey tu cakap 1 ½ jam boleh kasi siap; ok lah tu cantek.

Kat workshop tu sorang je pomen yg boleh buat wiring, katanya tokey kedai tu lah. Dalam masa aku dok m’nunggu tu ada satu room tu tertulis “Only for Staff”. Aku cuba jengah melalui tingkap kaca; Ada 3 pomen tengah dok “menyeting” (Setting-up) motor racing. Maju Motor nie memey buat motor untuk masuk trek. Uncle tu cakap next two week diorang ada race kat Sepang.

Dah 2 jam ½ aku tunggu masih x siap2 lagi, malas dah aku nak citer; Sabar menanti punya pasal, daripada waktu Asar ke Maghrib dan akhir nya hampir masuk Isyak, nasib baik surau kat Sec 16 tu dekat, dua kali aku menapak ke sana (Dewan orang ramai seksyen 16 yg di convertkan jadi Surau).

So sesudah hampir 3 jam setengah (5 potang – 8 ½ malam) ini lah hasil nya.

Wiring BM Horn, ada can boleh bakor niee…

Diorang ni tau ke tak buat wiring nie, bersepah….. Tapi di sebabkan aku pun dah boring lama sangat dok menunngu kat situ. Bayor je lah.

Masa nak bayar plak Tokey tu kenakan additional caj lagi RM 20.00, katanya sebab tambahan 2 switch (Itu belum kira maaa…). Hmmm.. terpaksalah jugak kena bayar, aku suruh dia issue receipt & blahhhh. Total RM 200 henggit, Lepas nie memey dah tak gi dah …

Silap-silap cable tu boleh melting, kang ke radiator tu hot surface. Aduiisshhhh…

Dan oleh kerana berat mata memandang, sambil di temani isteri tercinta & heroHeroin, aku buat re-wiring & re-touch.

Bahan-bahan sebelum dressing cable;

Teman tapi mesra…

Sebelum dan sesudah..

Pandangan sebelah kanan; Yang kat ats nie sebelum touch-up & kat bawah plak setelah di dressing. Masig gunakan wire yg sama.


Pandangan sebelah kiri plak…

So, lepas nie ada beberapa perkara yang perlu di ambil kesah sebelum antar kedai tuk repair or tune.

  • Survey kemampuan kedai, jgn jadikan sebagai eksperimen plak.
  • Mahal sket pun takper, asal servis baik; “Pay more for comfort”
  • Deal harga bagi jelas in da early stage.
  • Klau boleh buat sndiri, baik buat sndiri.., puas ati walopon x cantek hahahaaaa……

end.

LOGHAT KELANTAN + English

Terus kepada isi kandungan, mari sesama kita belajo English secara santai, di harap dapat memahami sepenuhnya.

LOGHAT KELANTAN + English

1)     DOG ROCK = X BERDAYA

2)     TOWEL HELL BEAR = TAWAR TERLAJOK

3)     SCORE THAN = MGINTAI

4)     STAMP BOND = BANYAK

5)     GAY WHERE = COUPLE

6)     GO RED = MESIN MATA PENCIL

7)     SIR LOCK = KUNCI

8)     GOAT = KANDANG ..

9)     DARE BOX = MONTEL

10)  DAY BAY = BERANI

11)  LAMB BACK = TILAM

12)  DAY MORE = AWAK/KAMU

13)  TO BAG = KELUAR

14)  TALK SAY = X INGIN

15)  TEAM BOAT = TUMBUK

16)  GO DIOR = APA

17)  PAY CHECK = PICIT

18)  PAY CONE = BALING

19)  GO MORE(GOMO) = BAHAM

20)  ARE GAS = EGO

21)  BACK WATCH = KENDURI

22)  COOL BARE = SEPAH

23)  BELL LAP = CARI

24)  TEA NO = PEREMPUAN

25)  DO WHIT = DUIT

26)  SEE CAR = BASIKAL

27)  RAW YARK = BAGITAHU

28)  KEY CHAT = CAKAP

29)  CAR WARE = SAYA

30)  YARK BOX TEA =OPSS

31)  ADJUST = TACKLE

32)  BELLA ROCK = ROMBONGAN

33)   BAY COCK = BERGURAU

34)   BLAIR BEER = BERLETER

35)   TOCK ROCK = PENAT

36)   TEA YORK = MENANGIS

37)   RARE LEAK = BERKHAYAL

38)   MOCK TEA = RAMBUTAN

39)   JACK = MENENDANG

40)   HAM BACK = KEJAR

41)   Pa dey lah tuh dulu…… J

Ehsan dari teman-teman seperjuangan…