>Tip Banjir

>

Horey horey.., Musim banjir datang lagi, ada sesetengah tu katanya musim tengkujuh. Bagi yang tinggal di tempat yang rendah, berdekatan ngan sungai or tali air biasanya akan di landa fenomena dunia ni. Kekadang tu walaupun dok berjauhan ngan sungai pun boleh jadi flooded gak, cam KL kalau dah longkang tersumbat, abes satu taman kecoh di buat nyer.
 Anyway aku kat Pasir Gudang town di kecualikan dengan keaadaan alam yg satu ni. Pengalaman banjir waktu aku kat hometown, (Kelatey) seingat aku boleh di katakan setiap tahun memang tak kurang dari 5 kali banjir dok pi mai pi mai. Naseb baik rumah kami nie di kategorikan tinggi dan tak boleh di capai air banjir. X der lah nak kena gie pindah, suffer oooo…, kena pindah barang, kongsi tempat tido, makan minum pun kena catu, (pernah tolong mangsa  banjir kat sekolah.. 🙂)
 
Andainya tempat2 yg dah biasa di landa banjir, memang dah tak boleh elak namun dalam beberapa situasi kita boleh mengjangkakan ia akan berlaku. Contoh nya kalau dah hujan x berenti-renti 2 or 3 hari, angin ribut, keadaan air laut pasang surut dan sebagainya, Boleh juga mengikuti berita dr media massa or mendapatkan pantauan terus dari infoBanjir- JPS.
Tips mudah dan paling berkesan yg telah aku praktikkan menghadapi banjir;
  • Berkerjasama dengan pihak berkuasa pemantauan banjir.
  • Persediaan awal kemungkinan di landa banjir seperti penyimpanan dokumen2 penting, Peralatan elektrik.
  • Stok makanan & ubatan yang mencukupi.
  • Kesedaran tinggi tentang kebersihan di musim banjir, eg: Penggunaan air mentah, kebersihan diri,
  • Hati2 dengan kemungkinan uninvited wild animal.
  • Paling penting, Jangan biarkan kanak-kanak bermain banjir bagi mengelakkan kemalangan jiwa (Statistic tinggi..).

2 responses to “>Tip Banjir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s